Jak zwiedzający odbierają galerię „Zagłada”. Z notatek przewodniczki - Sineaeva-Pankowska, Natalia (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2016)
Galeria „Zagłada” jest częścią wystawy stałej Muzeum Polin. Wystawę tworzy siedem galerii historycznych (od X w. do czasów powojennych) oraz symboliczny „Las”, w których przedstawiono tysiąc lat dziejów polskich Żydów. Koncepcja galerii „Zagłada” została opracowana przez dwoje wybitnych polskich naukowców – prof. Barbarę Engelking i prof. Jacka Leociaka. Muzeum Polin zostało stworzone jako miejsce otwarte na dialog, refleksję i krytyczną analizę przeszłości. Zgodnie ze słowami Konstantego Geberta „jest to Muzeum pytań”. Według klasyfikacji Piotra Piotrowskiego Muzeum Polin należy do muzeów-forów, budujących społeczeństwo otwarte.