Najnowsze studia na ludobójstwem. Wybrane zagadnienia - Buryła, Sławomir (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2014)
Artykuł traktuje o najważniejszych publikacjach historycznych, socjologicznych i politologicznych z ostatnich lat, podejmujących problematykę dwudziestowiecznego ludobójstwa. Autor szkicu rozważa złożone zagadnienia związane z definicją kategorii ludobójstwa, omawia istniejące teorie dotyczące genezy ludobójstwa, jak też czynników sprzyjających masowej eksterminacji narodów i grup społecznych. Zagadnienia te prezentowane są na tle historii europejskiego kolonializmu i imperializmu oraz procesów konstytuujących zachodni modernizm