„Z dziejów archiwum Żydowskiego Ruchu Podziemnego” Basi Temkin-Bermanowej - Temkin-Bermanowa, Basia; Engelking, Barbara (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2023)
Basia Temkin-Bermanowa, współtwórczyni archiwum Żydowskiego Komitetu Narodowego, opisuje jego powstanie, organizację gromadzenia zbiorów i losy materiałów.