Z profesorem Israelem Gutmanem rozmawia Barbara Engelking - Engelking, Barbara; Gutman, Israel (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2013)
Spotykałam się z Profesorem wielokrotnie pomiędzy listopadem 1998 a lutym 1999 r. w Jerozolimie, u Niego w domu, by wysłuchać Jego opowieści. Nagraliśmy wiele godzin rozmów, niniejszy zapis stanowi część autoryzowanej wersji.